Warsztaty dla uczniów ze szkoły w Kleosinie w ramach Spotkań u chemików

Data wydarzenia 29-03-2018

26 marca 2018 r. w Instytucie Chemii UwB odbyły się warsztaty dla uczniów klasy trzeciej ze Szkoły Podstawowej w Kleosinie.

Dzieci poznały naturalny wskaźnik chemiczny, jakim jest wywar z czerwonej kapusty oraz miały okazję podziwiać reakcje zachodzące między kwaskiem cytrynowym a sodą oczyszczoną w doświadczeniu nazwanym „jojo”. Potem zostały zasadzone chemiczne ogródki z kolorowymi solami nieorganicznymi w roztworze szkła wodnego i wyhodowane zostały wodorosty w roztworze siarczanu(VI) miedzi(II). Na zakończenie niespodzianką było sieciowanie PVA boraksem czyli chemiczny „glut”, który cieszył się największym powodzeniem i został okrzyknięty najlepszym z wykonanych eksperymentów.

Zajęcia przygotowała i prowadziła dr Agnieszka Hryniewicka.