Uniwersytet w Białymstoku sprzyja pszczołom! W ubiegłym roku pięć uli stanęło na dachu Wydziału Biologii w kampusie, teraz kolejny ul pojawił się w sąsiedztwie Rektoratu UwB. W czwartkowe popołudnie (26 maja) zamieszkała w nim pszczela rodzina. - Pierwszego miodu powinniśmy spróbować, kiedy przekwitnie akacja – zapowiada Mikołaj Mak, który opiekuje się uniwersytecką pasieką.
Kłoda-stojak, choć została zrobiona z ponad 250-letniej sosny, jest dostosowana do nowoczesnej gospodarki pszczelarskiej. Przykrywa ją słomiany, spiczasty i bardzo szczelny dach. Kłodę wykonał Mikołaj Maj, który zajmuje się pszczelarstwem od kilkudziesięciu lat. Jest także opiekunem pasieki uniwersyteckiej.
W czwartkowe popołudnie w kłodzie (która już nazywana jest „rakietą”) zamieszkała pszczela rodzina, pochodząca z Zakładu Pszczelnictwa w Puławach.– Szacunkowo liczy od 25 do 30 tysięcy owadów. Mamy tutaj pełną strukturę biologiczną – zapewnia Mikołaj Mak.
Jest więc królowa, są pszczoły robotnice i trutnie w całym przekroju wiekowym. Jak zapewnia pszczelarz, owady te nie potrzebują zbyt wiele czasu na „zadomowienie się”. Bardzo szybko biorą się do pracy. - Pierwszego miodu powinniśmy spróbować, kiedy przekwitnie akacja - dodaje Mikołaj Mak.
Produkcją złotego przysmaku już zajmują się pszczoły, które w ubiegłym roku zamieszkały w ulach, ustawionych na dachu Wydziału Biologii w kampusie UwB. Miodobranie – wkrótce.
Miód z uniwersyteckiej pasieki jest zdrowy, naturalny i bardzo smaczny. Nie jest na sprzedaż. To produkt, którym promujemy Uniwersytet w Białymstoku, a także ekologiczny i zdrowy styl życia.